Città Romana in EenVandaag

Artikel op de site van EenVandaag:
Nederland heeft de grootste dichtheid aan vakantieparken van Europa. En jaarlijks komen er nieuwe bij. Maar driekwart van de vakantieparken in Nederland is nauwelijks in staat om te voldoen aan de eisen van de modern recreant. Dat zegt Joep Thönissen, oud-directeur van de Recron, de belangenbehartiger voor bedrijven in het toerisme en de recreatie. Grootschalige verloedering van deze toeristenoorden ligt op de loer.

Resort voor expats of woonwijk voor senioren

Thönissen pleit voor een beëindigingsfonds zoals eerder gebeurde bij de overcapaciteit in de landbouw en de visserij. Maar wat doen we met overbodige parken als er geen vakantieganger meer komt? Door heel het land ontstaan er initiatieven voor een tweede leven: van een resort voor hoogopgeleide expats tot een woonwijk voor senioren.

Er zijn tussen de 2000 tot 2500 parken in Nederland. “Zo’n vijftien tot twintig procent van de vakantieparken doet het goed”, zegt Thönissen die als zelfstandig adviseur de overheid bijstaat. “Een grote middengroep stagneert en heeft moeite met vernieuwen en in tien tot twintig procent van de parken zit totaal geen perspectief meer.”

De vakantieganger is verwend: voor de prijs van een weekje vakantiepark kan hij ook een all-in reis boeken naar Griekenland of Turkije. De moderne toerist eist ook meer luxe. Om bij de tijd te blijven zouden vakantiehuizen iedere vijf tot tien jaar compleet vernieuwd moeten worden. Veel eigenaren hebben daar geen geld voor – ook al omdat de bezettingsgraad laag is door de moordende concurrentie.

Rietgedekte villa’s voor senioren

Johan Janzen, eigenaar van Citta Romana, een luxe park met rietgedekte villa’s in Hellevoetsluis wil er een wijk voor senioren van maken. De provincie Zuid-Holland is bezig met een onderzoek naar vakantieparken. Als dit rapport dit najaar uitkomt wil de gemeente een beslissing nemen over het plan.

In het luxe ogende park op de Zuid-Hollandse eilanden verblijven nu veel tijdelijke werknemers uit de Rotterdamse haven. Maar eenderde van z’n omzet komt uit toerisme. Er zijn in Hellevoetsluis te veel vakantiehuizen gebouwd. Toch lukt het nog om de bezettingsgraad hoog te houden. “Maar we willen wel dat het goed blijft gaan”, zegt Janzen.

Hij betoogt dat hij met zijn nieuwe plan drie problemen oplost. “De vakantievilla’s die lastig te verhuren zijn door een overvloed aan vakantiehuisjes in Nederland, worden weer bewoond”, zegt hij. “Het tekort aan ouderenhuisvesting in Hellevoetsluis en omgeving wordt in één keer opgelost. En de ouderen die verhuizen, laten woningen achter voor gezinnen die nu maar moeilijk aan een huis komen.”

Lees het hele artikel op de site van EenVandaag

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.