‘Permanent wonen op een vakantiepark? Dat doen wij hier al 20 jaar’

Terwijl de overheid zich buigt over de vraag of vakantiepark Citta Romana bij Hellevoetsluis permanent bewoond mag worden, gebeurt dat oogluikend al lang.

Artikel van Nadia Berkelder in AD, 22-02-20

“Mensen die er voor 2004 woonden, kregen destijds toestem­ming om hier permanent te wonen” Hans van Asch

Ze hebben een heerlijke tuin, een badkamer en slaapkamer op de begane grond en ze wonen lekker rustig. Hans en Marianne van Asch voelen zich thuis op vakantiepark Citta Romana. ,,Ik woon hier al sinds 1999″, zegt Hans. ,,Ja, dat mag. Mensen die er voor 2004 woonden, kregen destijds toestemming om hier permanent te wonen.”

De eigenaar van het park wil Citta Romana omvormen tot een dorpje voor senioren. Deze week werd bekend dat de gemeente Hellevoetsluis, de provincie en de eigenaar samen onderzoeken wat de haken en ogen zijn aan dat plan. Eind van het jaar moet duidelijk zijn wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de gemeentelijke zorgkosten en het aantal woningen dat de gemeente Hellevoetsluis mag bouwen.

De familie van Asch heeft wel zin in nieuwe buren. Hans: ,,Misschien dat het onderhoud dan wat beter wordt.” ,,En dat het wat levendiger wordt”, zegt Marianne. ,,Het wordt zo langzamerhand toch een beetje een spookstadje.” Ze zwaaien wel eens naar mensen die voorbij rijden, maar echt contact op het park hebben ze niet. ,,Vanavond is er toevallig voor de derde keer een zanger hier in de pub. We gaan voor het eerst even kijken.”

Arbeidsmigranten

Het park is al jaren niet in trek bij toeristen. Volgens eigenaar Johan Janzen zijn 70 procent van de huurders mensen die in de omgeving werken, vooral afkomstig uit het oostblok. En zelfs de arbeidsmigranten gaan tegenwoordig liever naar het naastgelegen drie jaar geleden opgeleverde Poort van Zeeland, vertelt Hans van Asch. ,,Want die huisjes zijn veel goedkoper voor de werkgevers.”

“Ik snap wel dat de eigenaar hier een senioren­dorp wil maken” Hans van Asch

Een eindje verderop in de straat brengt een buurman een vuilniszak naar buiten. Ook hij woont al twintig jaar vast op het park. Controle is er nooit geweest, zegt hij. Het huisje dat aan het zijne geschakeld zit, verhuurt hij. ,,Ik snap wel dat de eigenaar hier een seniorendorp wil maken”, zegt hij. ,,Want hij heeft zelf meer dan honderdvijftig huisjes.” De verwachting is dat de prijs van een huis op Citta Romana zal stijgen zodra permanent wonen officieel is toegestaan. Nu koop je op het park een vrijstaande woning met tuin rondom voor tweeënhalve ton. Voor dat bedrag koop je in Hellevoetsluis een rijtjeshuis.

De gemeente Hellevoetsluis heeft zich altijd verzet tegen de omvorming van het park. Maar door de woningnood en een onderzoek naar de woonwensen van senioren, verandert de gemeente langzaam van mening. De provincie Zuid-Holland maakt zich zorgen over verloedering van vakantieparken. Inmiddels is duidelijk dat in 16 procent van de vakantiehuisjes en caravans op Voorne Putten permanent wordt gewoond.

Ouderen moeten zich straks thuis voelen op Citta Romana, zegt Janzen. ,,Er komen voorzieningen. We hoorden dat biljarters in de buurt niet meer terecht konden, dus hebben we een paar biljarts gekocht. Verder moet je denken aan een kapster, een afhaalpunt van een apotheek of een fysiotherapeut.”

Inmiddels hebben ruim twaalfhonderd mensen zich gemeld bij Janzen. Al is het de vraag of iedereen zich straks een huisje op het park kan veroorloven. ,,De prijs is een kwestie van vraag en aanbod”, zegt Janzen.

2 antwoorden op “‘Permanent wonen op een vakantiepark? Dat doen wij hier al 20 jaar’”

  1. Het lijkt ons heerlijk om op dit park permanent te wonen. Heerlijk in de natuur en dicht bij het strand. Voor ons als 60 plussers is dit ideaal. Genieten van een tuin en het vakantie gevoel dat het park uitstraalt. Verder gebruik maken van het zwembad en andere faciliteiten. Wat kan ons nog tegen houden. Super genieten op onze oude dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.